Moet ik lenig zijn voor yoga?

13 oktober 2023

Het grootste misverstand over Yoga

Yoga heeft de reputatie lenigheid, balans en sereniteit te bevorderen. Als je echter denkt dat je buitengesloten bent omdat je niet buigzaam als een yogi bent, denk dan opnieuw. Vergeet de instagramplaatjes van yogi’s die hun benen in hun nek leggen. Het is een veelvoorkomende misvatting dat je lenig moet zijn om yoga te beoefenen. In werkelijkheid is yoga voor iedereen, ongeacht je flexibiliteit. Hier duiken we dieper in de vraag: moet je lenig zijn voor yoga?

Het Misverstand Over Yoga en Lenigheid

Bijna elk gesprek dat ik start over yoga, wordt beantwoord met: ‘Oh, daar moet je lenig voor zijn toch? Ik ben niet lenig dus het is niks voor mij’. Niks is minder waar! Je hoeft niet lenig te zijn voor Yoga, maar Flexibiliteit kan wel een fijne bijkomstigheid zijn. Het is nu eenmaal zo dat een soepeler lichaam een soepele geest bevordert. De foto’s van lenige yogi’s op sociale media heeft bijgedragen aan het idee dat yoga alleen voor de uitzonderlijk lenige is. Dit is een misverstand dat veel mensen ontmoedigt om yoga te proberen. In werkelijkheid draait yoga niet om het bereiken van perfecte houdingen, maar om het bevorderen van je eigen fysieke en mentale welzijn.

Yoga Voor Iedereen

Een van de mooiste aspecten van yoga is dat het voor iedereen toegankelijk is. Hier zijn enkele redenen waarom lenigheid geen vereiste is:

  • Flexibiliteit Ontwikkelt Zich: Yoga is een reis, geen bestemming. Het beoefenen van yoga zal je natuurlijke flexibiliteit geleidelijk vergroten. Zelfs als je niet zo buigzaam begint, zul je merken dat je na verloop van tijd meer lenigheid ontwikkelt.
  • Aanpassingen en Hulpmiddelen: jouw Yoga-instructeurs (Elise, Annemijn of Cindy: team Zend’r yoga) is er om je te begeleiden en aanpassingen voor te stellen die bij je lichaam passen. Hulpmiddelen zoals blokken en riemen kunnen je helpen in houdingen te komen en je comfortabel te voelen.
  • Mentale Welzijn: Yoga draait niet alleen om fysieke houdingen, maar ook om de geest. Het helpt bij stressverlichting, mindfulness en verbetering van je algehele welzijn.

De Ware Essentie van Yoga

De ware essentie van yoga ligt in het verbinden van lichaam en geest, in het cultiveren van bewustzijn en in het vinden van innerlijke rust. Het draait om de reis naar binnen: van zelfontdekking en persoonlijke groei. Je hoeft geen perfecte houdingen te kunnen aannemen om de voordelen van yoga te ervaren.

Dus, moet je lenig zijn voor yoga? Het antwoord is een overtuigende NEE. Yoga is voor iedereen, ongeacht je leeftijd, geslacht, lichaamstype of flexibiliteit. Het gaat erom dat je de mat betreedt met een open geest en een verlangen om te groeien en los te laten, ongeacht waar je begint. Dus waar wacht je nog op? Rol je mat uit, adem diep in, en ontdek de wonderen van yoga, ongeacht hoe lenig je bent.