Zitten is het nieuwe roken

6 oktober 2023

Hoe je RUG lijdt door langdurig zitten

Vaak benoem ik het in mijn yogales: wij Westerlingen zitten véél te veel. We zitten aan de ontbijttafel, vervolgens achter het stuur, daarna op kantoor en vervolgens op de bank bij een Netflixserie. We brengen aanzienlijk meer tijd zittend door dan onze voorouders. Wellicht fluistert jouw rug al af en toe, of schreeuwt het zelfs al om aandacht. Tijd voor jouw ‘stille werkpaard van je lichaam’!

Hoe kan yoga fungeren als een effectief tegengif?

De Impact

Allereerst wil ik je meer vertellen over de impact van langdurig zitten op de rug. Zo maakt langdurig zitten alle spieren slapper, waardoor het een slechte lichaamshouding bevordert. Mensen hebben vaak de neiging om in te zakken of hun schouders naar voren te laten vallen, wat de natuurlijke kromming van de wervelkolom verstoort. Dat leidt weer tot Rugpijn: er is sprake van overmatige belasting van de wervelkolom en de omliggende spieren. Dit kan resulteren in chronische rugpijn, vooral in de onderrug. Daarnaast ontstaan vaak rugklachten zoals ischias en hernia’s, doordat de druk op de tussenwervelschijven toeneemt. Bovendien leidt het tot verminderde flexibiliteit: inactiviteit leidt tot verlies van flexibiliteit in de rug, wat kan resulteren in beperkte bewegingsvrijheid en een groter risico op blessures met zich meebrengt. 

Yoga/pilates als Tegengif voor Rugproblemen

Yoga biedt een holistische benadering om de negatieve effecten van langdurig zitten tegen te gaan. Hoe kan yoga of pilates dan helpen? 

Bij Yoga  draait het om je Houding en Bewustwording: Yoga moedigt een gezonde lichaamshouding aan. Oefeningen zoals de (supported) bridgepose en de Sphinx helpen om het lichaam weer in balans te brengen. Daarnaast Versterk je je Rugspieren bij pilates: bij pilates draait alles om je core, jouw kern. We versterken deze spieren, zodat we wervelkolom wordt ondersteund.

Lenig?

Bijna elk gesprek dat ik start over yoga, wordt beantwoord met: ‘Oh, daar moet je lenig voor zijn toch? Ik ben niet lenig dus het is niks voor mij’. Niks is minder waar! Je hoeft niet lenig te zijn voor Yoga, maar Flexibiliteit kan wel een fijne bijkomstigheid zijn. Yoga bevordert flexibiliteit door middel van verschillende houdingen en stretchoefeningen, waardoor de rug zijn natuurlijke bewegingsbereik behoudt. Daarnaast bevordert het stressvermindering: stress is vaak een oorzaak van rugpijn. Yoga bevat ademhalingsoefeningen en meditatie om stress te verminderen, wat indirect rugproblemen kan verlichten. Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je rugproblemen voorkomen voordat ze zich voordoen.

Sta Op en Beweeg!

Lange uren zitten kan de rug zwaar belasten en resulteren in talloze problemen. Het goede nieuws is dat je niet gedoemd bent tot een leven van rugpijn. Door yoga te omarmen als onderdeel van je dagelijkse routine, kun je de negatieve effecten van zitten op je rug verminderen en een gezonde rug behouden. Onderschat jouw ‘werkpaard’ niet! 😉

Het is belangrijk om op te staan, te bewegen en je rug de aandacht te geven die hij verdient. Je rug zal je er dankbaar voor zijn, en met een sterke en flexibele ruggengraat kun je gemakkelijker door het leven gaan. Zitten mag dan wel het ‘nieuwe roken’ zijn, maar met yoga kun je de schadelijke effecten overwinnen en de weg naar een gezonde rug inslaan.